In 5 stappen een winterklaar konijnenhok
Buiten wordt het kouder en de winter staat weer voor de deur. Tijd om het konijnenhok winterklaar te maken. Volg deze 5 stappen en bescherm het konijn tegen de koude weersomstandigheden!
Is jouw konijnenhok al winterklaar? Met deze 5 tips is het zo gebeurt!
1. Plaats het konijnenhok uit de wind
Staat het konijnenhok in de wind? Verplaats het dan naar een plek waar de wind niet te veel door het traliewerk waait. Kan het hok niet uit de wind worden gezet? Dan kan je plexiglas voor de open gedeeltes van het hok plaatsen. Zorg er wel voor dat er kleine openingsgaatjes in het plexiglas zitten, zodat er genoeg zuurstof in het konijnenhok komt. Ook een winterrolgordijn zorgt ervoor dat het konijn niet in de wind zit. Het gordijn maak je gemakkelijk met 3 haken vast aan het hok. Waait het niet? Dan rol je het gemakkelijk en snel op.
2. Isoleer het konijnenhok met isolatiematerialen
Door het konijnenhok te isoleren blijft de warmte binnen en de kou buiten. Er zijn verschillende isolatiematerialen voor het konijnenhok. Het dak van het konijnenhok kan geïsoleerd worden met de speciale dakisolatie. Dit maak je gemakkelijk aan de binnenkant van het dak vast. Ook een rolraam zorgt voor isolatie. Dit plastic scherm beschermt het konijn tegen regen, kou, sneeuw en wind.
3. Leg stro in het hok
Stro is een natuurlijk isolatiemiddel voor in het konijnenhok. Konijnen kruipen er lekker in weg en beschermen zich zo tegen de kou. Gebruik stro altijd samen met een absorberende bodembedekker. Stro neemt namelijk geen vocht op.
4. Voorkom dat de drinkfles of waterbak bevriest
In de winter is het belangrijk dat konijnen goed water blijven drinken. Het zorgt ervoor dat het konijn niet uitdroogt en de stofwisseling op gang blijft. In de winter kan het water bevriezen. Gelukkig zijn een aantal handige hulpmiddelen om te zorgen dat het water minder snel bevriest.
· Controleer de drinkfles of waterbak daarom meerdere keren per dag en vul de fles of bak opnieuw als het water bevroren is.
· Plaats de drinkfles of de waterbak aan de binnenkant van het hok. Binnenin het hok is het warmer dan buiten het hok, zeker als het hok goed is geïsoleerd.
· Heb je een drinkfles? Gebruik dan een thermohoes. Deze hoes zorgt ervoor dat het water minder snel bevriest.
· Gebruik een drinkbakverwarmer. Een drinkbakverwarmer leg je in de drinkbak van het konijn en zorgt ervoor dat het water niet bevriest. Belangrijk is wel dat er stroom in de buurt moet zijn.
· Gebruik een drinktoren met een anti-vriessysteem. Deze drinktoren zorgt ervoor dat het drinkwater niet bevriest. Belangrijk is wel dat er stroom in de buurt moet zijn.
5. Onderhoud het hout van het konijnenhok
In de winter is het vaak vochtig. Daarom is het belangrijk om het hout van het konijnenhok te behandelen met beits. Beits zorgt ervoor dat het hout beschermd is tegen vocht- en weersinvloeden. CetaBever UV Beits komt het beste uit de test en beschermt het konijnenhok tot wel 7 jaar.
Winterproducten voor konijnen
Wil je alle winterproducten voor konijnen op een rijtje hebben? Bekijk alle winterproducten voor het konijn hier.
Vragen en deskundig advies
Heb je vragen over het winterklaar maken van het konijnenhok? Of wil je deskundig advies krijgen? Neem contact op met onze klantenservice of kom langs in onze grote dierenspeciaalzaak. Onze dierenspecialisten helpen je graag. Bel onze dierenspecialist op 0113 – 38 40 19 of kom langs in onze grote dierenspeciaalzaak aan Weihoek 16, 4416 PX in Kruiningen (Zeeland).