Help! Mijn konijn heeft diarree!
Uw konijn heeft diarree: erg vervelend! In dit blog gaan we kijken naar enkele mogelijk oorzaken en manieren om uw konijn zo snel mogelijk van zijn dunne ontlasting af te helpen. Daarbij zullen we ook nog enkele tips geven. Veel leesplezier!
Mogelijke oorzaken
Als u constateert dat uw konijn diarree heeft, kan dat verschillende oorzaken hebben. Het is goed om eerst te kijken naar het voedingspatroon van de afgelopen dagen. U moet goed kijken en nagaan of er een verandering in het patroon is gekomen. Heeft uw konijn bijvoorbeeld veel groente of gras op of iets gegeten met veel vocht? Zachte keutels zijn voorbeelden van een reactie op groenvoer dat uw konijn niet verdraagt. Verder moet u nagaan over uw konijn de afgelopen dagen stressvolle momenten heeft meegemaakt. Dit kan namelijk ook resulteren in dunne ontlasting. Een andere oorzaak kan coccidiose zijn. Dit is een darmparasiet. Deze parasiet komt bij veel jonge konijnen voor. Nog een andere oorzaak is dat het konijn te weinig vezels binnen heeft gekregen. Om dit te voorkomen is het goed om voldoende vezels te verstrekken in de voeding, bijvoorbeeld door Supreme Science Selective Rabbit of Supreme Fibafirst Konijn te geven.
Wat kunt u doen?
In de eerste instantie zou het voldoende moeten zijn om uw konijn alleen hooi en water te geven. Als uw konijn gewoon gezond is, maar wel diarree heeft, zou het over moeten gaan. Het is belangrijk om uw konijn goed in de gaten te houden. Gaat de diarree niet over, dan is een bezoek aan de dierenarts aan te raden. Als er sprake is van een hele dunne ontlasting – zeg maar ‘waterdun’- dan is het van belang om snel naar de dierenarts te gaan. Als de arts een ontlastingsonderzoek doet, kan hij gericht behandelen.
Tips:
Als uw konijn diarree heeft, verliest hij veel warmte. Uw konijn op temperatuur houden is echter wel belangrijk. Daarom is het belangrijk om hem wat meer warmte te geven. Denk bijvoorbeeld aan een Heatpad of een kruik. Ook is het goed om wat meer de bak van het konijn te verschonen en goed te controleren op andere parasieten. De belangrijkste tip blijft wel om naar de dierenarts te gaan als de diarree lang aanhoudt of als er bloed in de ontlasting zit.